Ogłoszenie dotyczące połączenia firm Kleffmann Group i Kynetec,
Światowych Liderów Badań Rynkowych
w obszarze Zdrowia Zwierząt i Rolnictwa.

27 listopad 2019

Kynetec i Kleffmann Group ogłosiły dzisiaj, że sfinalizowały transakcję mającą na celu połączenie międzynarodowego instytutu badawczego Kleffmann Group z firmą Kynetec.

U podstaw transakcji leżą wyzwania, jakie stawia konsolidacja klientów z branży rolniczej, hodowli i zdrowia zwierząt, a także potrzeba dalszych inwestycji w technologie cyfrowe, umożliwiające pełne i efektywne wykorzystanie rosnącej ilości dostępnych danych.

Połączone spółki będą pracować nad globalnie spójnymi rozwiązaniami, łączyć społeczności rolników-respondentów na całym świecie oraz tworzyć zaawansowane narzędzia analityczne, aby wznieść wiedzę o rynku na wyższy poziom.

Łącząc to, co najlepsze

Opierając się na fundamentach dwóch odnoszących sukcesy przedsiębiorstw i łącząc to, co najlepsze z obu światów, fuzja ta jest wysoce komplementarna z niewielkim stopniem pokrywania się obszarów działań.

Aktualne portfolio produktowe i usługowe obu spółek pozostają bez zmian. W nowo powstałej spółce zatrudnienie znajdą wszyscy członkowie zespołu Kynetec oraz zespołu badawczego Grupy Kleffmann. Burkhard Kleffmann, dotychczasowy główny udziałowiec i Dyrektor Zarządzający Kleffmann Group odchodzi w firmy, aby skupić się na rozwoju działalności w obszarze teledetekcji dla rolnictwa, My Data Plant / Crop Radar, działalności niestanowiącej konkurencji dla nowo powstałej spółki.

W połączonej firmie pracuje w 30 krajach około 950 badaczy rynku, ankieterów, analityków danych, ekspertów z dziedziny marketingu i specjalistów od wizualizacji danych.

Odpowiedź na nadchodzące potrzeby branży

Patrząc w przyszłość, osiągnięcie nowej skali działalności pozwoli na dalsze inwestycje w rozwój innowacyjnych rozwiązań, uzyskanie lepszej jakości, bardziej dokładnych danych o rynku oraz pozwoli klientom na szybszy i częstszy dostęp do takich informacji.

- Koniec -

O firmie Kynetec:

Kynetec to globalny lider w badaniach rynku rolnego i weterynaryjnego. Od wielu lat prowadzimy badania rynku, specjalizując się w zdrowiu i żywieniu zwierząt hodowlanych, ochronie upraw, maszynach i sprzęcie rolniczym, nasiennictwie oraz technologiach ochrony i nawożenia roślin.

Wspiera nas w tym zespół liczący około 360 badaczy, 220 ankieterów oraz 70 działających na całym świecie współpracowników i partnerów. Naszym absolutnym priorytetem jest dostarczenie najwyższej jakości obserwacji i prognoz, w optymalnym czasie, umożliwiających naszym klientom podejmowanie decyzji z pełnym przekonaniem.

Jesteśmy obecni na całym świecie, a nasi pracownicy działają w 24 krajach będących głównymi ośrodkami produkcji rolnej i zwierzęcej. Zajmujemy się głównymi oraz niszowymi sektorami branży rolniczej i regularnie prowadzimy projekty badawcze w ponad 80 krajach. Po więcej informacji zapraszamy na www.kynetec.com.

O firmie Kleffmann:

Powstała w roku 1990 Grupa Kleffmann jest wiodącym instytutem badawczym międzynarodowego rynku rolniczego i zatrudnia ponad 300 badaczy. Instytut posiada 18 przedstawicielstw w Azji, Australii, Europie, Ameryce Północnej i Południowej i oferuje pełen asortyment rozwiązań z zakresu badań rynku w ponad 70 krajach całego świata. Grupa Kleffmann oferuje swoim klientom pełen zakres usług i dostarcza kluczowe informacje z szeregu sektorów rynku rolniczego, w tym ochrony upraw, nasiennictwa, zdrowia zwierząt i sprzętu rolniczego, których źródłem są nie tylko zakrojone na globalną skalę badania z udziałem rolników, ale również badania prowadzone w ramach konsorcjów i badania zindywidualizowane, opracowane z myślą o zaspokojeniu indywidualnych potrzeb klienta. Więcej informacji jest dostępnych na www.kleffmann.com .